De kracht om te zijn

Coach Uden

Ik had als coach een zeer jonge patiënte (iets meer dan 7 jaar oud) die bij mij begon in het begin van de jaren 1980. Ze had zure reflux, was onrustig, maakte zich voortdurend zorgen, had een lichte OCD (een obsessief-compulsieve stoornis waarbij ze zich niet kon ontlasten of haar toilet schoonmaken), en was een slechte ouder. Het was niet genoeg om zich te scheren, in kleermakerszit te gaan zitten met haar handen langs haar zij en mantra’s te zingen — de onderwijzeres op mijn school had ons, nogal verstandig, laten weten dat dit absoluut niet zou werken. Maar ze had een kinderlijk idee van zichzelf dat tegen de wereld wilde vechten en haar droom van een succesvolle carrière wilde verwezenlijken.

Motivatie is noodzakelijk voor iedereen om te veranderen. Een deel van mijn motivatie was haar afkeer van haar leven en de mogelijke gevolgen. Toch bracht die motivatie haar op een plek in haar leven waar een waanbeeld perfect was en zeker productief. Ze kon de gevolgen vermijden van de onrealistische ambitie om therapeut te zijn, haar uitdagingen delen met haar vrienden en plezier hebben in haar Spired For therapie werk. En aangezien sommige van mijn cliënten hebben geprobeerd te omschrijven wie zij werkelijk zijn, heb ik hen gevraagd op te staan en de persoon te identificeren die zij werkelijk willen zijn. Met andere woorden, om duidelijk te zijn over wat voor soort persoon ze willen zijn in hun dagelijks leven, in plaats van alleen maar te proberen te wachten tot ze volwassener en volwassener zijn voordat ze actie ondernemen.

Eén benadering hiervan is te beginnen met het identificeren van de keuzes die zij al maken en de keuzes die hen zullen leiden naar de eindresultaten waarop zij hopen. Dit betekent waarden vast te stellen die hen goed dienen, en belangrijker nog, die congruent zijn met hun prioriteiten op het gebied van gezondheid en welzijn. Iedereen moet gelukkiger willen zijn, om bewust te kiezen hoe hij zich wil voelen. Ik geloof sterk in gewoonten en routines, en als die mijn cliënten gezondheid onthouden, worstelen met de psychomatische symptomen tot ze verder in de toekomst zijn waar ze door mijn verander-werk aangepakt zullen worden, dan voel ik me alsof ik ben wat ik niet wil. Op een hoog niveau van bewustzijn, erken ik met tegenzin het gedrag dat mij niet ondersteunt, maar zelden identificeer ik welke keuzes zij al hebben gemaakt die gezondheid en geluk in hun leven zouden creëren. Ik heb de diepe overtuiging dat gezondheid en welzijn op dit moment in mijn handen liggen en weet dat ik keuzes heb en verschoven en gezonde keuzes kan maken en zo mijn welzijn kan vergroten. Ik kan kiezen hoe ik me voel om positiever te zijn. Ik kan ervoor kiezen om over mijn gezondheid en mijn welzijn te gaan. Ik kan ervoor kiezen om de gedachten die anderen om mij heen hebben te laten gaan. Ik kan mijn focus kiezen. Ik kan kiezen voor ondersteunende gedachten, ervoor zorgen dat dingen echt in balans zijn in mijn gezondheid en mijn leven en positief potentieel. Dit is voor mij een ethische, rechtvaardige en bekrachtigde manier om in mijn dagelijkse ervaring te zijn. Wat voor keuzes zouden we maken als we in staat zouden zijn om al die dingen in ons leven die ons tegenhouden los te laten? Wat als we gezonde keuzes zouden maken door gewoon door te gaan op onze reis, wat als we onze energie en aandacht gericht zouden hebben op het bereiken van onze doelen en dromen? Zouden we dan niet vreugdevoller zijn? Denk na over het verschil tussen machteloosheid en empowerment. Ieder van ons heeft zijn eigen unieke manier van ‘zijn’. We hebben onze eigen unieke set van gedragingen – en onze eigen set van ‘daden’. De gedragsnormen die we moeten stellen om vervullend-zelf versus gezond-zelf te ontwikkelen, moeten worden gesteld in overeenstemming met onze waarden en onze integriteit. Ze gaan niet fundamenteel over rollen of feiten. Ze gaan ook niet over de vorm of het gevoel van compassie of zelfcompassie. Alleen onze gedachten en daden kunnen onze werkelijkheid bepalen.

Het soort toestand waarin we verkeren is een geconditioneerde reactie op onze gedachten en gevoelens. Hoe we denken en voelen hebben we zelf in de hand. Het is de daad van zijn die essentieel is, niet het soort zijn dat we hebben. Ik kies wie ik nu ben om te zijn. Ik kies wat er met mij meegaat en wat er tussen mij en mijn wereld komt. Mijn keuzes creëren succes in mijn leven en de ervaringen die daarmee gepaard gaan. Trouw zijn aan mezelf en aan mijn ware verlangens is een keuze die ik bepaal. Ik heb de kracht om bewuste keuzes te maken over elk onderwerp, zelfs die welke ik als eenvoudig beschouw, hoewel bepaalde dingen die ik kies of waartoe ik gedwongen word, door anderen dan mij als zinloos kunnen worden beschouwd. Ik heb de macht om te kiezen waar ik mijn aandacht op wil richten en hoe ik me wil voelen. Ik kan kiezen om mijn welzijn te besteden aan wat belangrijk is voor mij of aan wat belangrijk is voor een ander. Zolang ik maar niet afhankelijk ben van een ander voor vervulling in deze keuzes. “Ik ben op elk moment Nummer Een. Als een seconde me niet gelukkig maakt, maak ik het verdrietig.”

Lees meer

Coach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.